U bent hier:

Trainingsprogramma's

Trainingsprogramma's

Hier kan je de trainingsprogramma's voor het schaatsen elke maandag- en donderdagmiddag vinden!

Week 6, 1e helft (27 - 30 nov)

Koude, winterse dagen met helaas ook wel wat regen. Regen bij lage temperaturen betekent schuurpapierijs, Hopelijk vallen de meeste druppels op momenten dat wij er geen last van hebben.

Veel belangrijke technische thema's zijn aan de orde geweest. Nu in week 6 is het de hoogste tijd om het over 'het' kunstje van goede schaatsers te hebben: 'overkomen': jezelf zover opzij laten vallen dat je -als je je inzetschaats op het goede moment op de goede manier op het ijs zet- je het eerste deel van je slag op het buitenkantje van je schaats glijdt. Best lastig om te leren (mocht je het niet al 'van nature' doen) maar -eenmaal geleerd- maakt het het schaatsen veel makkelijker/efficiënter en vooral veel lekkerder. Reden genoeg dus om mee aan de gang te gaan (ter relativering: als het je niet lukt kan je nog steeds heel hard rijden en veel plezier hebben in het schaatsen..)

Beginners:
Zorg dat je bij de warming up bent: dan al veel oefeningen voor 'overkomen'. Op het ijs: veel boarding oefeningen (muurtje naast de krabbelbaan hiervoor het meest geschikt) om het meekantelen van je schaats met het kantelend been te oefenen/testen. Veel rechtsom en linksom cirkelen op de krabbelbaan. Op grote baan: middelste van 3-tallen 'zwiert' op buitenkantjes, recht naar voren inzetten door heupdraai. Niet gaan hangen aan de andere 2!! Zie je het niet voor je? Kom naar de trainingen. En verder natuurlijk 'meters maken' al dan niet babbelend met trainingsmaatje.

Snelleren:
Zelfde oefeningen als beginners, zonodig 'zwieren' in 3-tallen maar liever natuurlijk alleen. Door goed getimede heupdraai inzetschaats op juiste plek in juiste richting op het ijs, daarna lang op buitenkantje doorglijden. Zelfde oefening in (hoge) schaatszit. Daarna kijken of je ook kan 'overkomen' bij normale schaatsbeweging. NOOIT geforceerd op de buitenkant van je schaats proberen te gaan staan
(door malle dingen met je enkel te doen...).
Programma:
Bovengenoemde oefeningen afwisselen met steigerungen (variërend van 100 tot 300m) en series rondjes (2 à 5, sterk afhankelijk van de omstandigheden. Bij mooie omstandigheden, qua ijs en wind, relatief lange series).
In 2e deel van de training kan je ook een paar power/glij/staande starts doen. En verder natuurlijk alle oefeningen van voorgaande weken. Zelf ben ik beschikbaar voor hangen/tegenhangen in de bocht. Maar dan wel met hoge snelheid, voor mij wel zo leuk :)

Sponsoren