U bent hier:

In Memoriam Niels Ruijter

18/08/2021

Op 7 augustus 2021 bereikte ons het droevige bericht dat Niels Ruijter op 6 augustus op 24-jarige leeftijd na een noodlottig ongeval is overleden. De dag ervoor is hij tijdens een fietstocht met een goede vriend in de Belgische Ardennen aangereden door een auto. Hij is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd, waaraan hij een dag later, in het bijzijn van zijn ouders, broertje en zusje, is overleden.

In juni 2017 leerden we Niels kennen bij het GNSK in Eindhoven. Heren Team SKITS had dat jaar moeite om een volledige ploeg bij elkaar te vinden, maar Koen de Best kende nog wel iemand die graag van koersen hield. Dit was Niels, en op de vraag of hij voor de SKITS-wielerploeg mee wilde doen met het GNSK zei hij natuurlijk geen nee. Hier liet hij meteen zijn klasse zien, want op de tweede dag van het toernooi was hij de enige heer die nog in staat was te starten en behaalde hij een mooie klassering. Daarna werd hij tot ons grote plezier snel lid bij ons.

Het 15e bestuur zag in Niels al snel een potentieel-bestuurslid, vanwege zijn grote passie voor wielrennen. Omdat zijn studie natuur- en sterrenkunde ook erg belangrijk voor hem was en hij hier ook in uit blonk met goede cijfers, moest alles uit de kast gehaald worden om hem ervan te overtuigen om het bestuur in te gaan. Gelukkig met succes, want in november 2017 nam hij zitting in het bestuur als Commissaris Wielrennen en dat jaar was hij een zeer waardevol bestuurslid. Hij kwam zoals een echte Commissaris Wielrennen op voor het belang van de wielersport binnen onze vereniging en heeft er onder andere voor gezorgd dat er sinds jaren weer veel meer geld naar het wielrennen ging. Ook lukte het hem om vier complete teams (van niveau) samen te stellen voor het GNSK van 2018.

In 2018 koerste Niels zelf ook voor Team SKITS bij de amateurs en behaalde vele overwinningen en podiumplaatsen. Zo won hij het kampioenschap van Uithoorn, het criterium tijdens het GNSK, de ronde van Nieuw-Vennep en de Ster Omloop van Nieuwland. Na dit succesvolle jaar promoveerde hij naar de elite waar hij de laatste jaren uitkwam voor TWC Tempo. Ter voorbereiding op het
seizoen vertrok hij vaak in de winter voor een periode naar Spanje en kwam jaloersmakend bruin terug.

Ook naast de fiets maakte Niels grote indruk op iedereen vanwege de grote hoeveelheden eten die hij at. Dat eten belangrijk voor hem was, was ook goed terug te zien in zijn boekenkast. Naast boeken over kernfysica en het communisme stonden er veel kookboeken. Dat hij deze kookboeken goed van binnen heeft bekeken was wel duidelijk, want hij maakte geregeld heerlijke gerechten voor ons klaar.

Dat Niels wel wist wat hij lekker vond bleek ook uit zijn drankvoorkeur, waarin hij anders was dan de doorsnee student. Terwijl de rest bij borrels aan het bier zat, ging zijn voorkeur uit naar een goede fles rode wijn of nog beter: Port (het liefst 10 jaar oud). We hebben de afgelopen jaren veel leuke en gezellige avonden met hem beleefd.

Wij zullen Niels herinneren als een ongelooflijk attente, gepassioneerde en intelligente jongen, waar je goed mee kan lachen, die altijd bescheiden was en vaak ter tafel kwam met een doordachte mening.

We zullen hem ontzettend gaan missen en wensen zijn naaste familie en vrienden veel sterkte toe.

Een jongen op de fiets
weegt bijna niets
een veertje in de wind
een stofje in de kosmos

Een sterrenbeeld
Een Ruijter op een Ros,
Een Ros van Staal
sterrenstof

Ergens op een weg in België
Niels. Zomaar. Ineens. Zo jong.
Zo voor eeuwig.

In de woorden van de Belgische dichter Willie Verhegge
‘Renners sterven niet
Ze verdwijnen alleen maar uit het zicht
Eens zij de laatste finish hebben overschreden

Want koersen blijven ze,
Ook al vallen hart en wielen stil,
Zij gaan in duizend hoofden door
Met duwen en nooit doodgaan.’

Niels naam voor altijd een echo tussen de bergen;
Gedragen door de wind hier in de polder

Voor verhalen over Niels: http://www.praatjesoverniels.com/

Sponsoren