U bent hier:

Kees' visie op schaatsen

30/09/2017

(door Kees de Vrij, schaatstrainer sinds 1980.)

In 1978 begon ik aan een studie Sociale Geografie aan de VU. In Amsterdam, want daar was een kunstijsbaan. Ik werd lid van de IJSVU, de schaatsclub van de VU, én van US schaatsen, de schaatsclub van de UvA. Bijna 15 jaar geleden fuseerden die clubjes tot SKITS, sindsdien de enige echte Amsterdamse Studenten schaatsvereniging (en nog veel meer...).
Na mijn afstuderen in '85 niet weg gegaan en nu dus bijna 40 jaar bij het Amsterdamse studentenschaatsen betrokken. Heel lang als (wedstrijd)schaatser/trainer, sinds een heftig ongeluk met een ligfiets in 2000 (waarna ik een jaar en negen maanden lang me alleen maar per rolstoel en op krukken kon voortbewegen maar -godzijdank-  uiteindelijk wel beide benen heb behouden) alleen nog als trainer. Een trainer die zelf nog steeds dol is op schaatsen. Ook buiten de trainingstijden ben ik -schaatsend- veel te vinden op het Jaap Edenijs. Altijd op zoek naar de Heilige Graal van De Techniek. Stellig van plan om bij de volgende Elfstedentocht (ik voorspel: 16 januari 2018) m'n 4e Elfstedenkruisje (na die van '85, '86 en '97) te halen.
Niets mooiers dan goeie schaatsers nóg iets beter te maken; niets mooiers dan beginners voor 't eerst de magie van moeiteloos glijden over het ijs te mogen laten ervaren... En daarom hoop ik de komende weken veel nieuwe en oude gezichten op het ijs te mogen begroeten. Lees hieronder verder over het vele dat ik je mag aanbevelen.

Schaatsen met SKITS: warmte in winterkou
Veel mensen vinden de winter maar niks. Koud, donker, brrr. Dat wordt helemaal anders als je je hart verliest aan het schaatsen. Schaatsen op natuurijs is uiteraard het mooist, misschien juist wel omdat het meestal NIET kan. Als het er dan toch even is moet je klaar staan. Zoals SKITS afgelopen winter (zie filmpje ), in alle vroegte, bij zonsopkomst, knetterkoud door de loeiende wind. Hartverwarmend.
Maar gelukkig is er ook de Jaap Edenbaan. En daar kun je (vanaf 14 oktober tot ver in maart) schaatsen bij bijna zomerse temperaturen, in de regen, in de sneeuw, terwijl het stormt, de tenen van je voeten vriezen... Op deze enige onoverdekte baan van Nederland kun je nog ouderwets de elementen trotseren. Maar echt veel vaker dan je denkt zijn de omstandigheden er behoorlijk goed. Vooral 's morgens, bij zonsopkomst, kun je je er in een idyllisch winters oord wanen; ben je op 'mini-vakantie' nog voor de colleges beginnen. Op de andere 'overdagse' trainingsuren is het vaak relatief rustig op het ijs, kun je heerlijk trainen. En 's avonds, tja, dan is er de niet te definiëren 'ijsbaangezelligheid', als de lampjes branden...
In Amsterdam kun je als student voor weinig geld veel schaatsen. Studenten krijgen stevige kortingen op de toch al relatief lage entreeprijzen (in vgl met andere ijsbanen). De trainingstijden zijn zo gekozen dat je met je studenten-rittenkaart altijd naar binnen kan (m.u.v. de knsb training). Op de 'social' op maandagavond mag je zelfs voor 0 euro de baan op!! Daarmee bespaar je geld dat je later op de avond in het café kan uitgeven aan de nodige drankjes of -en dat vind ík natuurlijk vééééél verstandiger- aan je 25-rittenkaart voor de overige trainingstijden!!!
Voor wedstrijdschaatsers bestaat sinds dit seizoen de ksnb wedstrijdkaart, waardoor wedstrijdschaatsen voor studenten financieel een stuk aantrekkelijker geworden is (lees hierover alles in de mail van Roan of op de site). Niet iedereen voelt zich geroepen om 'wedstrijdschaatser' te worden en dat hoeft ook niet. Zelf heb ik het meer dan twintig jaar met wisselend succes gedaan, met hoge (nou ja, dat valt ook wel mee) toppen en diepe dalen. Ik had het niet willen missen.
Mijn decennialange ervaring als schaatstrainer (ik schat dat er tussen de 5000 en 6000 mensen voor kortere of langere tijd schaatsinstructie van mij hebben gehad) heeft me geleerd dat ambitie, doorzettingsvermogen, zin om dingen te leren, maar ook het vermogen om te kunnen genieten van datgene wat je kan en te accepteren dat je niet alles kan, door alle niveaus heenlopen. Bloedserieuze beginners, 'verzadigde toppers' en alle mogelijke varianten daar ergens tussenin: ze zijn me allemaal even lief. Er is ruimte voor iedereen om op eigen wijze te genieten van het schaatsen op de Jaap Edenbaan. Hoe hard je gaat, hoe (niet)fanatiek je bent: je komt elkaar op dat rondje altijd weer tegen! En anders wel voor of na de training...

Denk je het niet te kunnen? Kom het proberen. Je hebt niets te verliezen en veel te winnen.
Denk je het allemaal al te weten? Laat je verrassen. Je zal niet de eerste zijn voor wie nieuwe werelden zich openen.

Er zijn wekelijks 8 à 9 trainingen, keuze genoeg. Misschien wel teveel... Daarom wat keuze-advies*:
fVoor doorgewinterde Skitsers met een sterk verenigingsgevoel zijn er de maandagavond (de 'social') en de donderdagmiddag (het verenigingstrainingsuur). De eerste primair voor de gezelligheid op het ijs en de tweede voor het serieuze trainingswerk (wat overigens ook best gezellig kan zijn).
Voor de snellere schaatsers (en zij die het leuk vinden om met die snelle schaatsers te trainen zodat ze binnen no time ook tot die categorie behoren) zijn er de maandagmiddag en de vroege woensdagochtend. En eventueel de shorttracktraining op donderdagavond (zie mail Roan)
Alle andere uren hebben ook zo hun charmes. Speciale aandacht nog voor de vrijdagmiddag. Eens in de twee weken gaan we naar het 'binnenijs' van Haarlem, waar je gegarandeerd goede omstandigheden hebt. Om schaatstechnisch de puntjes op de i te zetten.

* Je hoeft overigens niet echt te kiezen. Met je rittenkaart kun je altijd op elk uur komen. Wisselende studieroosters en/of andere agenda perikelen: je switcht gewoon naar een ander uur. Heb je toevallig een poosje heel veel tijd en heel veel zin: kom zo vaak je wilt. Aan mij valt daarbij niet te ontkomen ;-) maar je hoeft natuurlijk niet elke keer aan alle groepstrainingen mee te doen (en mijn standaardgrappen aan te horen, brrr).

Sponsoren